Zašto su outdoor vodiči najbolji dečki piše Diana, lovkinja i marketing menadžerica u Terraktivu.

Pozdrav, ja sam Diana, moje zanimanje su odnosi s javnošću i marketing, a hobi su mi kayaking, lov i odbojka. Može se reći da sam unazad 3 godine bila klasična gradska djevojka kojoj je maksimalni domet boravka u prirodi bila odbojka na pijesku i povremena šetnja po nekim izletištima. 2016. upoznala sam Matiju, vama poznat kao vlasnik Terraktiva i iskusni outdoor vodič. Zaljubila sam se gotovo na prvi pogled u te prekrasne plave oči, ali zašto ga svaki dan volim sve više, shvatit ćete kad vam objasnim zašto su outdoor vodiči najbolji dečki, partneri i pravi muškarci.

Znači, Matija je bio prvi dečko u mom životu koji je imao kompletno različite interese od mojih. Meni je špica bila šetati po gradu, njemu po šumi. Ja sam spavala samo u hotelu ili apartmanima, a on samo u šatoru ili hemoku. Sportsku obuću i odjeću imala sam jedino za odbojku, a on nije imao ni traperice, a kamoli neke cipele, sve samo sportski i prilagođeno za sve uvjete u prirodi. Netko bi rekao, piši kući propalo, nemoguća misija da će ovi dvoje ostati zajedno.

Naša baza Terraktiva nalazi se u Primišlju, 12 km od Slunja, selo bez internet i gsm signala, bez vodovoda i kanalizacije… Tijekom jednog od naših prvih druženja, Matija me odlučio odvesti u obilazak baze, tada tek u nastajanju. On je pričao da je to skladište u kojem drži opremu preko ljeta. Kad sam došla tamo, imala sam što vidjeti!! To je bila ŠPILJA! Da, u jednom dijelu unutra su znali čak letjeti i šišmiši, iako srećom nisu živjeli tamo. Ja sam se nadala da ćemo provesti romantičan dan u prirodi, po mogućnosti uz neki piknik. Matija je, međutim, imao druge planove. Dobila sam čavle i čekić u ruke i ostatak dana smo proveli u radovima na skladištu. Trebalo je očistiti skladište i postaviti gredu iznad ulaza kako bi se nakon toga mogao početi raditi krov. Wc je bila priroda, a po vodu smo morali na prirodni izvor. E, to je bio pravi test moje ljubavi! Taj izlet je bio sve, samo ne ono što sam očekivala. Međutim, iznenadila sam samu sebe i zapravo uživala u radovima u prirodi. Zato, danas, kad god pogledamo tu gredu se sjetimo našeg prvog izleta i kako smo je, zajedničkim snagama, postavili.

Matija je znao, ukoliko želi da naša veza opstane, da ja moram upoznati i prihvatiti njegov svijet. Bilo je tu puno izazova, ali i ekstremnog strpljenja i truda s njegove strane, a i puno ljubavi s moje strane ;) Jedan od mojih izazovnijih trenutaka bilo je spavanje u prirodi. Imam strah od skakavaca (i dan danas nisam oduševljena kad ih vidim), a spavanje u skladištu je bilo kao gledanje u nebo na kojem su umjesto zvijezda bili skakavci. Matija je svaku večer prije spavanja uklanjao one jako vidljive skakavce i trudio se odvratiti pažnju nekim drugim temama. Kao iskusnom outdoor vodiču, osoba kao ja za njega nije bila novost. U tada, 15 godina iskustva kao profesionali outdoor vodič, doživio je različite situacije s gostima tijekom boravka u prirodi. Pogotovo na višednevnim izletima. Često se dogodi da gosti doživljavaju nelagodu kad ih se izbaci iz njihove komfort zone. U takvim slučajevima je jako važna uloga vodiča. Vodič se mora potruditi gostima olakšati boravak u prirodi i potruditi se da probiju neke svoje granice na način da krajnji rezultat bude njihovo ZADOVOLJSTVO. I to je ključna tema ovog bloga.

Zašto su outdoor vodiči najbolji dečki? 

 • Zato što su naučeni brinuti o drugim ljudima.
 • Zato što su snalažljivi i svestrani.
 • Zato što imaju puno znanja o preživljavanju, o prirodi… s njima ćete preživjeti sve uvijete
 • Zato što većinom znaju kuhati, osim Daria :P
 • Zato što znaju da je timski rad važan za napredak.
 • Zato što se pored njih žena uvijek osjeća sigurno, paženo i maženo.

Matija kuha

Danas, nakon 3 godine provedene u suživotu s outdoor vodičem, ja, gradska djevojka postala sam lovkinja. Gradsku špicu zamijenile su rijeke i šume, a prošlo ljeto sam prvi put u životu spavala cijelu noć na travi! Moja garderoba sad je većinom tamno zelena i narančasta, a štikle sam zamijenila vojnim 5.11 čizmama. Osjećaj slobode tijekom boravka u prirodi ne može nadmašiti niti jedan kafić, niti jedan trg, ulica ili shopping centar.

Diana lovkinja

 

Gospodin Savršeni


Da se ne bi reklo da sam zaključak donijela samo na primjeru vlastitog dečka, ispričat ću vam kad sam se osvijestila da su outdoor vodiči zaista najbolji dečki i kada sam to zapravo i rekla na glas. Prošle godine, 2018., Terraktiv je ugostio RTL ekipu prilikom snimanja Gospodina Savršenog. Za taj dan, imali smo posebne pripreme, te je sudjelovalo više outdoor vodiča nego što je inače potrebno na klasičnim izletima. S nama su bili Dario (glavni vodič na rijeci Mrežnici), Martin (vikend vodič), Trevor (Davor - vanjski suradnik i vlasnik Go-Explore agencije), Duško (vozač i travar), Aco (off road vozač) i Matija.

Terraktiv team

Večer prije smo se okupili i podružili.

 • Ujutro, kad sam se ustala (uvijek ustajem posljednja), dočekala me gotova kava i doručak - Hvala Martine.
 • Sve su sami pripremili i spremili (jer vodič uvijek sve posprema za sobom). - Hvala Matija.
 • Dok sam došla do start pozicije već je sva oprema bila posložena - Hvala Dario.
 • Dok smo čekali ekipu Gospodina Savršenog (koji su kasnili 4 sata), Trevor je u jednom trenutku izvadio jabuke i skroz ozbiljno mi je ponudio ukoliko je potrebno da će mi on oguliti koru s jabuke. - Hvala Trevore.
 • Duško, naš vozač i travar potrudio se oko fotografiranja i pravio mi društvo dok su ostali bili na terenu - Hvala Duško.
 • Aco je nabavio sendvič kada sam već skoro pregladnila - Hvala Aco!
  I sad vi meni recite da outdoor vodiči nisu najbolji dečki!

Potvrdu su dale i natjecateljice Gospodina Savršenog koje su na odlasku dovikivale dečkima “Vi ste pravi gospoda savršeni!!”

Gospodin Savršeni

Žene moje, budite pametne i pružite priliku pravim muškarcima, onima koji vas zapravo žele osvojiti, a ne kupiti. Onima koji vas žele uklopiti u vlastiti svijet i držati vas kao kap vode na dlanu!

Autor: Diana Di